kies een goede aannemer

Hoe kies je een bouwbedrijf om je huis te laten verbouwen?

Je hebt een mooi huis op de ideale locatie, maar er moet nog wel flink wat verbouwd worden. Dat kun je zelf proberen in de vrije uurtjes maar je zult al gauw tot de conclusie komen dat een professionele aannemer sneller, netter en misschien zelfs goedkoper jouw huis tot een droomhuis om kan toveren. Maar als je niet het juiste bouwbedrijf kiest zal jouw droomhuis wellicht een nachtmerrie worden! Hier zijn enkele gouden tips om het juiste bouwbedrijf te kiezen.

Wat doet een Bouwbedrijf?

Een bouwbedrijf is eigenlijk hetzelfde als een aannemer, het is een bedrijf die de diverse bouwactiviteiten in kaart brengt en zorg draagt voor een juiste afhandeling. De twee voornaamste  elementen die in elke contract terug moeten komen zijn de prijs en levertermijn. Een goede aannemer kan nauwkeurig inschatten welke handelingen verricht moeten worden, in welke volgorde en met welke materialen. Een gedetailleerd stappenplan maakt altijd deel uit van een goed contract.

Samen Plannen

Een plan van aanpak wordt door de opdrachtgever en opdrachtnemer samen opgesteld, beide partijen moeten goed met elkaar kunnen communiceren. Vertrouw niet blindelings op een aannemer die beweert alles voor je uit handen te nemen, het is uiteindelijk jouw huis, het bouwbedrijf heeft jouw input nodig. Let ook op met aannemers die alleen vragen stellen zonder praktische oplossingen te bieden. Een ervaren bouwbedrijf kan elke specifieke situatie snel analyseren en zal jou de toepasselijke opties aanbieden. Zorg voor de werkzaamheden aanvangen voor een goede bouwtekening en bestek.

Lokaal of Niet?

Je kunt kiezen voor de dichtstbijzijnde aannemer, makkelijk en snel bereikbaar toch? Vergeet niet dat een aannemer niet altijd zelf de werkzaamheden uit zal voeren. Ze werken vaak met extern ingehuurde specialisten, en die zitten wellicht niet om de hoek. Je kunt beter rekening houden met referenties, wat vinden andere klanten van dit bouwbedrijf? Ervaring en vakmanschap gaan boven kilometers.

Wees zeker, Verzeker!

De kosten voor een verbouwing lopen al snel in de duizenden of tienduizenden euro’s. Met dit soort bedragen is het verstandig om een bouwverzekering af te sluiten. Vraag bij het bouwbedrijf altijd naar de mogelijkheden en kosten voor een bouwverzekering. Er zijn daarbij verschillende opties, algemene verzekeringen en meer specifieke verzekeringen die op maat gemaakt zijn voor jouw bouwplannen. Let op de kleine lettertjes, een verzekering houdt niet per definitie in dat je compleet gedekt bent.

Onvoorziene omstandigheden

Het kan altijd voorkomen dat het bouwbedrijf op onvoorziene zaken stuit die niet in het originele contract staan. Maak hiervoor vooraf duidelijke afspraken betreffende het uurtarief en de mogelijkheden. Werk het stappenplan ook systematisch af, het kan zomaar gebeuren dat jouw aannemer plotseling uitvalt door ziekte, faillissement of andere zaken. Zorg dat een vervangende aannemer de draad weer snel op kan pikken.

Meer dan Prijs alleen

De keuze voor het juiste bouwbedrijf kan heel persoonlijk zijn en is afhankelijk van de situatie. Prijsvechters leveren soms haastwerk maar luxe paardjes zijn niet per definitie de beste in hun vak. Ga op zoek naar aannemers die referenties kunnen overleggen, vooral met panden die lijken op jouw situatie, ga in dialoog, luister en let op of zij naar jou luisteren. Kies uiteraard altijd voor een erkend bouwbedrijf. Een grote verbouwing doe je misschien maar één keer in je leven, dus kies het bouwbedrijf dat jij verdient!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *